Joeri Gelaude
Leestip van Joeri Gelaude
Medewerker bibliotheek

Boerenzoon Chris beklaagt zich over de teloorgang van de boerderij op de Scheldepolders nabij Antwerpen, waar hij opgroeide en waar nu het havengebied oprukt.

5 september 2017

Chris de Stoop, zelf een boerenzoon uit de streek, keert terug naar de ouderlijke boerderij die van de ene op de andere dag leeg is komen te staan. Terwijl De Stoop de boerderij bestiert, kijkt hij naar het veranderde landschap om zich heen. Hij is zo iemand die in vervoering kan raken van een mooi gevormde koe. Hij kan nog lyrisch worden van een vers geploegde akker.
Hij kijkt terug op het boerenleven dat het land maakte tot wat het was, duizend jaar lang. En hij kijkt met verbijstering naar wat het geschonden en geradbraakte land inmiddels geworden is. Het ellendige verdwijnen van de boeren doet zich in heel Europa voor, maar nergens zo schrijnend als hier.
Vijftien jaar geleden nam Chris de Stoop zijn intrek in het toen nog bloeiende polderdorp Doel, dat moest wijken voor haven en industrie. Hij schreef er zijn boek De bres. Nu ziet De Stoop opnieuw de graafmachines oprukken en eeuwenoude hoeves verdwijnen, maar dit keer voor nieuwe natuur.
Een schrijnend en persoonlijk stukje non-fictie. Was het maar fictie...
De Stoop pur sang.

Synopsis

Verslag van de teloorgang van het boerenland in de Zeeuws-Vlaamse grensstreek als gevolg van de uitbreiding van de Antwerpse havens, gekoppeld aan het persoonlijke verhaal van de uit deze streek afkomstige auteur.

Joeri Gelaude
Leestip van Joeri Gelaude
Medewerker bibliotheek

Dit is mijn hof
Titel:
Dit is mijn hof
Auteur:
Chris Stoop
# pagina's:
285 p.
Uitgeverij:
De Bezige Bij
ISBN:
9789023493211
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Landbouwbeleid
Doelgroep:
Volwassenen