De vegetariër - Koreaanse roman die je naar de keel grijpt
Lotte De Snijder
Leestip van Lotte De Snijder

Koreaanse roman die je naar de keel grijpt

27 januari 2018

De vegetariër uit de titel is Yeong-hye, tevens het hoofdpersonage van het boek, hoewel ze zelf niet aan het woord komt. In drie korte delen, die verteld worden door respectievelijk haar man, haar schoonbroer en haar zus, volg je haar tragische levensverhaal.

Na steeds terugkerende nachtmerries beslist Yeong-hye om geen vlees meer te eten, tot groot onbegrip van haar man en familie, die er op een erg gewelddadige manier mee omgaan. Dat duwt haar echter steeds meer in de waanzin: ze wil een plant worden en helemaal niet meer eten. Terwijl haar daad van verzet bij haar man en vader vooral geweld oproept, zet het haar artistieke zwager aan tot erotische fantasieën en seksuele verlangens.

De vegetariër is een heel intens en beklemmend verhaal, waarin Han Kang flirt met horror en porno, maar het blijft wel altijd esthetisch en menselijk. Vooral in het laatste deel, verteld door de zus van Yeong-hye, begrijp je beter de tragiek die alle personages met elkaar verbindt. Allemaal voelen ze zich op een zekere manier gevangen in het leven. Ze gaan alleen heel anders om met hun dieperliggende gevoelens en driften.

De verschillende visies en lagen in het verhaal maken dit dunne boekje toch heel rijk. Het is dan ook een ideaal leesclubboek, omdat het zoveel vragen oproept.

Aanrader voor wie genoten heeft van Een klein leven, maar geen zin meer heeft in zo’n dikke klepper.

Synopsis

Een vrouw in Zuid-Korea stopt van de een op de andere dag met het eten van vlees; dit wordt door haar omgeving gezien als een schokkende daad van rebellie.

Lotte De Snijder
Leestip van Lotte De Snijder

De vegetariër
Titel:
De vegetariër
Auteur:
Kang Han
# pagina's:
222 p.
Genre:
Romans
Uitgeverij:
Nijgh en Van Ditmar
ISBN:
9789038899251
Materiaal:
Boek
Onderwerp:
Zuid-Korea
Doelgroep:
Volwassenen