Wat je zoekt, zoekt jou

Op zondag 22 januari komt Kader Abdolah naar Leuven om over zijn meest recente boek te spreken. Samen met deze Iraans-Nederlandse topauteur maken we een mystieke reis door het leven van de Perzische dichter Rumi.
Kader Abdolah bracht al verschillende klassieke meesterwerken uit de oosterse cultuur naar het Westen, zoals 1001 nacht
en De Koran. Tot voor kort waagde hij zich echter nog niet aan het werk van de meester Rumi, de dertiende-eeuwse mysticus en een van de grootste dichters uit de Perzische literatuur. Daar komt nu verandering in met het boek Wat je zoekt, zoekt jou. Een mystieke reis door het leven van de Perzische dichter Rumi.
Hoewel hij opgroeide met Rumi en samen met zijn moeder las in Rumi’s werk, begon Kader Abdolah eenmaal in Nederland pas echt met het bestuderen van Rumi’s teksten. Voor de titel van het boek heeft Abdolah zich niet per se door Rumi laten inspireren: ‘Wat je zoekt, zoekt jou
is de code van het leven. Het begon bij de oermens. Als hij ergens aan dacht of als hij dit tekende, dan kreeg hij het. Waar je aan denkt, wordt gerealiseerd. Dat is een code van het leven en daar moet je in geloven.’
Twee coronajaren hielden Abdolah nog meer dan gebruikelijk aan zijn bureau gekluisterd, waar hij alleen achter vandaan kwam om hele en halve marathons te rennen en elke dag grote afstanden te fietsen. Deze combinatie van schrijven, lezen, rennen en fietsen bracht hem in zo’n geconcentreerde staat van denken dat hij bijna als vanzelf aan een boek over Rumi begon te werken.
Het is een drieluik geworden, waarin Abdolah een novelle over het leven van Rumi heeft verwerkt en zo’n negentig gedichten en vijftig verhalen van de Perzische meester heeft vertaald. Met dit werk schenkt Kader Abdolah zijn persoonlijke keuze uit het ontzagwekkende werk van Rumi aan de westerse lezer.
Het resultaat is een boek dat blijft: Wat je zoekt, zoekt jou. Een hoogstnoodzakelijk werk, in een tijd van haast en grote onrust, om even stil te staan bij het leven. Wat je zoekt, zoekt jou
gaat niet zozeer over Rumi maar over ons: de mens, op onze puurste en mooiste momenten.
Kader Abdolah (Iran, 1954) is niet alleen de schrijver van grote romans als Het huis van de moskee, Salam Europa!
(longlist ECI literatuurprijs 2017) en Op zoek naar Ramona, maar ook de vertaler en bezorger van grote klassieke meesterwerken uit de wereldliteratuur, zoals De Koran en 1001 nacht, een hervertelling, die in de Lage Landen heel succesvol waren.

Wat je zoekt, zoekt jou
Datum:
22 jan. 2023
Startuur:
10:30
Einduur:
12:30
Organisator:
30CC
Locatie:
30CC/Schouwburg
Bondgenotenlaan 21, Leuven