Toast Literair. Dead Ladies Show

Een swingende show over vrouwen die schitterden tijdens hun leven, maar na hun dood schandelijk werden miskend of dreigen vergeten te worden.
Tijdens dit café chantant staan Clarice Lispector, Alice Nahon en Forough Farrokhzad in de kijker. Auteur Gaea Schoeters neemt de teugels in handen en nodigt bevlogen vrouwen uit om hun liefde voor hun topvrouw te delen.
Tussen en na de drie lecture-performances brengen de Leuvense sopraan Noémie Schellens en pianiste Lies Colman hulde aan twee muzikale grandes dames van weleer.
onderdeel van Schoonheid en troost voor iedereen
Gasten
Annelies Beck is journaliste, Terzake-presentatrice en schrijfster. In 2019 verscheen haar tweede roman Toekomstkoorts, over een Belgische poging tot kolonisatie in Brazilië. Annelies woonde zelf enige tijd in Brazilië, studeerde Brazilian Studies in Londen en brengt regelmatig verslag uit over het land voor de VRT.Maud Vanhauwaert is schrijfster en tekstperformer. Ze ontving meerdere prijzen voor haar poëzie en werd in 2012 finalist op het Wereldkampioenschap Poetry Slam. In 2018 en 2019 was ze stadsdichter van Antwerpen. In 2020 verscheen haar jongste bundel, het meer dan 300 pagina’s tellende Het stad in mij. Met haar debuutroman Tosca staat ze op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2024. Momenteel is ze Writer in Residence bij KU Leuven.Sachli Gholamalizad is een Belgisch-Iraanse actrice en theatermaakster. Voor haar theaterstukken A reason to talk (2013) en (NOT) My Paradise (2016) ging zij in haar familiegeschiedenis op zoek naar de band tussen moeder en dochter, om concepten als otherness en grenzen te verkennen. In Let Us Believe in the Beginning of the Cold Season (2019) probeerde ze een nieuw vrouw-zijn te schetsen op basis van feministische, niet-Westerse stemmen die haar hebben gevormd.Gaea Schoeters schrijft romans, theaterteksten en operalibretto’s. Soms (en stiekem) waagt ze zich aan poëzie. Recent verschenen van haar de Kate Tempest-vertaling Tiresias (met Johanna Pas, bij Poëziecentrum) en Het Einde (met Katrien Steyaert, bij Polis) en bij uitgeverij Querido haar jongste roman Trofee. In haar vrije tijd schopt ze af en toe tegen de schenen van de wereld in columns en opiniestukken, maar immer met de beste bedoelingen.Stadssopraan Noémie Schellens zingt zowel opera, oratorium, barokmuziek als hedendaags-klassiek. Naast solo-optredens werkt ze samen met orkesten en ensembles in binnen- en buitenland. Noémie is bovendien thuis in multidisciplinaire performances en actief als zangdocente en actrice.Pianiste Lies Colman staat op internationale podia als soliste, kamermuzikante en liedbegeleider, en werkt als repetent, arrangeur en assistent-dirigent mee aan opera- en muziektheaterproducties. Dit combineert ze met een artistieke coördinatiefunctie aan het conservatorium van Antwerpen.
Over Dead Ladies Show
Clara Schumann, Erika Mann, Harriet Tubman, Ada Lovelace of Kaplana Chawla deden stuk voor stuk werk waarvoor mannen de eer opstreken. Het zijn vrouwen die de wereld verkenden maar in Stanleys schaduw bleven, of vrouwen die even begaafde kunstenaars waren als hun mannelijke collega’s maar toen niet dezelfde aandacht kregen. Ze ontsnapten aan de conventies van hun tijd, haalden alles uit het leven en gingen tot het uiterste om hun dromen waar te maken. Tijdens de Dead Ladies Shows krijgen zij – en vele anderen – het podium dat ze verdienen.
In elke editie delen drie bevlogen auteurs, acteurs, wetenschappers of kunstenaars hun liefde voor hun topvrouw. Ze gidsen het publiek door haar leven, werk en verwezenlijkingen. Centraal staat steeds een vrouw uit de letteren. Maar ook ontdekkingsreizigers, atleten, kunstenaars en onderzoekers kunnen de revue passeren.
De bijhorende Dead Ladies Song werd geschreven door componiste Annelies Van Parys, op woorden van Gaea Schoeters in een vertaling van Rona Kennedy.

Toast Literair. Dead Ladies Show
Datum:
26 jan. 2025
Startuur:
11:00
Einduur:
13:00
Organisator:
30CC
Locatie:
30CC/Wagehuys
Brusselsestraat 63 , Leuven