Odyssee 2.0 - Paul Claes, classicus

Paul Claes (Leuven, 1943) is een van de veelzijdigste, productiefste en avontuurlijkste letterkundigen van de Lage Landen.
Hij schrijft romans, gedichten en essays, hij stelt bloemlezingen samen, vertaalt uit het Engels, Frans, Latijn en Grieks, vertaalt ook naar het Latijn en Grieks …

Ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag krijgt hij een meer dan verdiende hommage. Tegelijkertijd komt zijn allernieuwste werk uit: niets minder dan het onverwachte vervolg op de Odyssee van Homeros. Claes gaf het de titel Ouroboros. Odyssee 2.0 mee.


Op donderdag 26 oktober wordt in auditorium Henry van de Bib Leuven Tweebronnen een feestelijk literair programma gepresenteerd.
Reinhart Ceulemans, docent aan de KU Leuven, vertelt over de Ilias en de Odyssee en over hoe het de held Odysseus volgens sommige bronnen zou zijn vergaan. Classicus en vertaler Patrick De Rynck en auteur en historica Leen Huet gaan in gesprek met Claes over het hoe en waarom van zijn nieuwste stoutmoedige onderneming. Claes leest enkele fragmenten uit Ouroboros voor terwijl de bijhorende tekeningen van Koenraad Tinel op een groot scherm worden geprojecteerd.
Concuerda Duo – Patricia Izquierdo (viool) en Rubén Álvarez (viola) – brengt het steenoude Seikiloslied en een stuk uit Monteverdi’s opera Il ritorno di Ulisse in patria.
Classicus en auteur Luc Devoldere spreekt een klinkende laudatio uit en nadien heffen we het glas op de jarige literaire avonturier.
Het boek wordt natuurlijk ook te koop aangeboden. Paul Claes is graag bereid om het te signeren.

i.s.m. Classica Vlaanderen, Hic et Nunc, Kleio, Onderzoekseenheid Literatuurwetenschap en Onderzoeksgroep Griekse Studies (KU Leuven), Vereniging Leerkrachten Oude Talen en Uitgeverij KLEIN.

Odyssee 2.0  - Paul Claes, classicus
Datum:
26 okt. 2023
Startuur:
20:00
Einduur:
22:00
Organisator:
De Bib Leuven
Locatie:
de Bib Leuven
Diestsestraat 49, Leuven