Nzige, een Congolees leven - Van archief tot graphic novel
Op basis van sporen in archieven en kranten werkt Thibau Vande Voorde aan een graphic novel over Nzige Lutete.
Wie was Nzige Lutete? De kranten schreven over hem. In rapporten werden zijn schoolse prestaties vergeleken met die van zijn medeleerlingen. Belgische militairen en ambtenaren bespraken en beoordeelden zijn handelen in tal van brieven. En hij werd gefotografeerd. Maar wie was hij echt? Was hij louter een speelbal van de grote gebeurtenissen van zijn tijd?
Op basis van de schaarse documenten die zijn levensverhaal schragen, zou je dat kunnen vermoeden. Nzige werd geboren in Maniema rond de tijd van de oprichting van de Onafhankelijke Congostaat in 1885. Als zoon van een belangrijk Congolees leider raakte hij verwikkeld in de Belgo-Arabische Oorlog. In 1894 werd hij naar België gebracht om er een ‘Europese’ opvoeding te krijgen en glans te geven aan het vermeende prestige van de koloniale onderneming. Na zijn schooltijd in Leuven werd hij terug naar Congo gestuurd. Nzige lijkt een makkelijk te verplaatsen pion op het speelbord van de koloniale administratie te zijn geworden.
Het levensverhaal van Nzige ligt vandaag op de tekentafel van Thibau Vande Voorde, die op vraag van KADOC werkt aan een graphic novel over hem. Thibau debuteerde in 2020 met De kever en de koning, een verhaal over hoogmoed en de verwevenheid van persoonlijke en koloniale ambities. Zorgvuldig gaat de tekenaar nu te werk om vanuit de losse historische fragmenten een waarachtige vertelling over Nzige te maken. Kan een tekenaar meer dan een historicus? Thibau laat je over zijn schouder meekijken naar zijn tekentafel.