Leesclub Lijmen/ Het Been met Heleen Debruyne

Duik samen met auteur Heleen Debruyne in de klassieker van Willem Elsschot

Lijmen boek
Lijmen/Het been is een dubbelroman van Willem Elsschot, één van Vlaanderens grootste schrijvers. Het eerste deel, Lijmen, werd voltooid in 1923; Het been dateert uit 1938. De verhalen gaan over de meedogenloze commerçant Boorman en zijn secretaris Frans Laarmans. Boorman is uitgever van het Algemeen Wereldtijdschrift voor Financiën, Handel, Nijverheid, Kunsten en Wetenschappen maar noemt zichzelf handelaar in papier. Elsschot rekent in dit boek af met de reclamewereld waarin hij zelf werkte om zijn kost te verdienen.

Anno 2022 blijft de satire Lijmen/Het Been brandend actueel. Daarom duiken we tijdens deze leesclub diep in de roman met auteur Heleen Debruyne.

'Dit is volmaakt schrijven!' zei Simon Carmiggelt over het werk van Willem Elsschot. Heleen Debruyne: “Ik ben het met hem eens: de zuinige beeldspraak, het oog voor de juiste details, de tragische humor, de milde meedogenloosheid: Elsschot is jaloersmakend volmaakt. Wanneer ik aan het schrijven ben, lees ik Elsschot, om niet te vergeten wat ècht goed schrijven is. Zonder hem te kopiëren, valt er veel van hem te leren”.

Heleen Debruyne leesclub Lijmen/Het Been
Heleen Debruyne (1988) studeerde geschiedenis en journalistiek. Ze werkt bij Radio Klara en schrijft voor onder andere deBuren over kunst en cultuur. Daarnaast onderzoekt ze graag vleselijkheden in Vuile Lakens, een podcast over seks en lichaam die ze samen met Anaïs Van Ertvelde maakt. De plantrekkers is haar romandebuut en verscheen in het voorjaar van 2016. In november 2016 verscheen het boek Vuile lakens. Een hedendaagse visie op seksualiteit, waarin ze samen met Anaïs Van Ertvelde blootlegt dat 'seksuele vrijheid' een illusie is. In oktober 2021 verscheen De huisvriend, een beklemmende, persoonlijke vertelling over familiegeheimen en hun nawerking.

Praktisch
Deelnemen is gratis, maar schrijf je op voorhand in via het formulier hieronder. 1 deelnemer per formulier;
De leesclub gaat door op zaterdag 22 oktober 2022, van 11.00 uur tot 12.15 uur in de Bib Leuven Tweebronnen;
Zorg dat je "Lijmen/Het Been" gelezen hebt tegen 22 oktober zodat je goed kan deelnemen aan het gesprek;
Wil je het boek graag ontlenen? Geef dit aan in het formulier en dan zorgen wij ervoor dat er genoeg exemplaren voorhanden zijn. Het boek zal, na een bericht van ons, voor je klaarliggen als reservatie in de Bib Leuven Tweebronnen. Om te kunnen ontlenen ben of word je lid van de Bib.

Leesclub Lijmen/ Het Been met Heleen Debruyne
Datum:
22 okt. 2022
Startuur:
11:00
Einduur:
12:15
Organisator:
De Bib Leuven
Locatie:
De Bib Leuven
Rijschoolstraat 4, Leuven