Dead Ladies Show #10

Dead Ladies Show zegt u? Dat is onze versie van een beproefde Berlijnse formule: in een swingende show over vrouwen die schitterden tijdens hun leven maar schandelijk werden miskend of vergeten dreigen te worden na hun dood kunnen zowel schrijfsters en kunstenaressen als wetenschapsters, ontdekkingsreizigsters en andere avonturiersters de revue passeren.
Tijdens dit café-chantant staan Til Brugman, Margaret Mead, Helen Keller en Nina Simone in the picture.
Met auteur Matthijs de Ridder over de Nederlandse schrijfster en dichteres Til Brugman, de Leuvens dendrochronologe Valerie Trouet over antropologe Margaret Mead en theatermaakster Mira Bryssinck over auteur en activiste Helen Keller.
De presentatie is in handen van Gaea Schoeters. Sopraanzangeres Claron McFadden
buigt zich over het repertoire van Nina Simone onder begeleiding van pianiste Lies Colman.
Valerie Trouet is paleo-klimatoloog, schrijver, en spreker. Als dendrochronologe gebruikt ze de jaarringen van bomen om het klimaat van de laatste +/- 2000 jaar te bestuderen, en hoe het de toenmalige ecosystemen en samenlevingen beïnvloedde. Ze woont en werkt in de Verenigde Staten.Matthijs de Ridder is een handelaar in teksten, ook wel: schrijver. In zijn literaire non-fictie gaat hij op zoek naar creatieve manieren om het verhaal van onze tijd te vertellen. Zijn boeken Rebelse ritmes en De eeuw van Charlie Chaplin zijn swingende cultuurgeschiedenissen van de twintigste eeuw.Mira Bryssinck is theatermaker en -speler. Ze zoekt steeds de spanning op tussen taal en beeld binnen het menselijke beleven. Ze heeft een voorliefde voor absurd theater dat verbindt en vervreemdt in een steeds wisselende dynamiek.Gaea Schoeters schrijft romans, theaterteksten en operalibretto's. Soms (en stiekem) waagt ze zich aan poëzie. Recent verschenen van haar de veelgeprezen roman Trofee en het prentenboek (N)Iets, dat ze samen met Gerda Dendooven maakte. Op de Biënnale van Venetië ging Notwehr in première, een muziektheatervoorstelling die ze maakte met Annelies van Parys, en in 23 volgde Boze Bejaarden, een operette over ouderen in covid-tijden die ze met Annelies Verbeke maakte.  In haar vrije tijd schopt ze af en toe tegen de schenen van de wereld in columns en opiniestukken, maar immer met de beste bedoelingen.Pianiste Lies Colman
houdt van uitdagingen, academisch en artistiek. Ze speelt solistisch, als kamermuzikante en liedpianiste, performt, onderzoekt, doceert en bedenkt. Het liefst beweegt ze zich op de grens tussen klassiek en hedendaags, tussen muziek en andere disciplines, tussen kunst en sociale wetenschap, zowel op als naast het podium.De Amerikaanse sopraan Claron McFadden studeerde zang aan de Eastman School of Music en behaalde in 1984 haar bachelordiploma met onderscheiding. In datzelfde jaar verhuisde ze naar Nederland, waar ze nu woont en heeft bewezen dat ze een van de meest veelzijdige zangeressen van haar generatie is.

Dead Ladies Show #10
Datum:
08 nov. 2023
Startuur:
20:00
Einduur:
22:00
Organisator:
30CC
Locatie:
30CC/Wagehuys
Brusselsestraat 63 , Leuven