De schrijver en de waarheid / filosofisch schrijven

De waarheid, iets voor filosofen? Dat klopt, maar het hoeft geen stoffige materie of zware theorie te zijn.
In deze cursus onderzoek je jouw waarheidsopvattingen in praktische toepassingen van de filosofie, zoals het filocafé of het socratische gesprek. Dat zijn moderne varianten van de gesprekken die de Griekse filosoof Socrates op de agora voerde.

Vervolgens ga je creatief aan de slag met je pen.

Hoe zet je de besproken ervaringen om naar een kortverhaal of gedicht? Welke argumenten werk je graag uit tot een mini-essay of een cursiefje? Wat gebeurt er wanneer je het gesprek zelf als dialoog neerschrijft en een fictieve gesprekspartner toevoegt? Of wanneer je een tegenovergesteld standpunt inneemt? We experimenteren met verschillende tekstvormen, vaak op de grens tussen fictie en non-fictie. Denk bijvoorbeeld ook aan een pleidooi, een tegelwijsheid, een ode, een literaire brief,…

Voorkennis is niet nodig, alleen enkele instrumenten: je eigen denken, je persoonlijke ervaringen en je pen.

De cursus start met een intrigerende vraag, zoals bijvoorbeeld:
- Ben je schuldig als je per ongeluk iets verkeerd doet?
- Wanneer ga je over een grens?
- Is liefde blind?
- Wat is tijd?
- Helpt straf?
- Wanneer ben je moedig?
- Mag je met alles lachen?
- …
De gekozen vraag onderzoeken we aan de hand van een concrete ervaring, liefst iets wat iemand zelf heeft meegemaakt. Daarbij komen verschillende vaardigheden aan bod, zoals zorgvuldig formuleren, beeldend vertellen, letterlijk luisteren en logisch argumenteren. Je krijgt hiervoor ook een aantal filosofische vingeroefeningen aangereikt.

Terwijl het eerste deel van de workshop beantwoordt aan strikte gespreksregels, laat je in het tweede deel alle remmen los; op papier. Van de werkelijke wereld van de ervaring en het gesprek stappen we over naar mogelijke werelden. Alles wat tijdens het gesprek aan bod komt, kan de bron van jouw inspiratie worden.


Docent

Sandra Aerts raakte gebeten door letters sinds zij als zesjarige het diploma 'Ik kan lezen' behaalde. Het was voor haar haast een evidentie om Germaanse talen te studeren en te gaan schrijven als journaliste. Later wilde ze haar moedertaal doorgeven aan anderen en werd ze docent Nederlands aan anderstaligen. Maar er broeide ook een andere grote liefde: de filosofie. Ze ontdekte dat scherpe vragen helpen om je weg te vinden in het leven. Ze studeerde Wijsbegeerte in Leuven en volgde een opleiding tot socratisch gespreksleider.
Sinds 2005 begeleidt ze filocafés en trainingen voor begeleiders en sinds 2009 vijfdaagse socratische gesprekken aan de Internationale School voor Wijsbegeerte in Nederland. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk als coach Filosofie en Literatuur.

De schrijver en de waarheid / filosofisch schrijven
Datums
06 sep. 2023 19:00
13 sep. 2023 19:00
20 sep. 2023 19:00
Organisator:
Creatief Schrijven vzw
Locatie:
Augustinessenklooster Romaanse Poort
Brusselsestraat 63, Leuven