De middeleeuwen in M: boekvoorstelling, panelgesprek & bezoek expo Dieric Bouts

Uitgeverij Ertsberg en Barbóék in M nodigen u van harte uit op ‘De middeleeuwen in M’.


In het najaar van 2023 presenteert M Leuven een grote overzichtstentoonstelling over Dieric Bouts. Nooit eerder kwamen zoveel werken van de Vlaamse Meester bijeen in zijn thuisstad. Bovendien krijg je een totaal nieuwe kijk op werk van meer dan vijf eeuwen oud — door een radicale confrontatie met de beeldcultuur van vandaag.


Bij Ertsberg verschenen dit najaar 2 boeken die ons meenemen naar de middeleeuwen en ons op een andere manier confronteren — door te laten zien dat we niet zó anders zijn dan onze middeleeuwse medemensen van weleer. In Hak om, die boom schetst Geert Bering een levendig beeld van de zogenaamde ‘duistere’ vroege middeleeuwen in onze streken. Samen met de heilige Amandus reizen we door een onbekende wereld van bisschoppen, krijgers en boeren.


In Middeleeuwse medemensen nemen Jonas Roelens en Nathan van Kleij ons voorbij de clichés. ‘Middeleeuws’: achterhaald, primitief, barbaars, mensonterend. Dat zijn de middeleeuwen in de populaire verbeelding. Een periode waarin iedereen stinkt, angst en bijgeloof heersen, vrouwen moeten zwijgen en de galg steeds om de hoek loert.


Waar komen die clichés vandaan? En vooral: hoe zit het écht met die ‘middeleeuwse toestanden’? Tien jonge experten uit Vlaanderen en Nederland laten je via de verrassende resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek kennismaken met onze middeleeuwse medemensen. Mensen die veel meer met ons gemeen hebben dan je zou denken. Mondige burgers, kritische geesten, vrijgevochten vrouwen en wereldse avonturiers bevolkten ook in de middeleeuwen de Lage Landen.


Zondag 10 december stellen onze auteurs graag hun boeken voor en gaan ze met elkaar in gesprek. Uitgever en historicus Karl Drabbe modereert. Voorafgaand aan de lezing bezoeken we de expo met gids.


De middeleeuwen in M: boekvoorstelling, panelgesprek & bezoek expo Dieric Bouts
Datum:
10 dec. 2023
Startuur:
14:30
Einduur:
18:00
Organisator:
Barbóék in M
Locatie:
Barbóék in M Leuven (Mezzanine)
Savoyestraat 10 , Leuven