De liefde ondanks alles. Drie psychiaters over het leven

Dirk De Wachter, Stephan Claes en Mathieu Vandenbulcke: Drie toonaangevende psychiaters aan het woord over de uitdagingen van het leven. Geïnspireerd door hun ervaring in de spreekkamer, gaan ze in gesprek met auteurs en opiniemakers over de grote thema’s in hun werk: de druk van het leven, ouder worden, troost…
Samen bieden ze unieke inzichten die een bemoedigende blik werpen op het menselijke bestaan. Allemaal ontdekten ze gaandeweg één hoopvolle constante voor perspectief in moeilijke tijden: De liefde ondanks alles.
Dirk De Wachter is psychiater-psychotherapeut en bestsellerauteur. Hij is een veelgevraagd spreker op congressen en studiedagen binnen zijn vakgebied en voor lezingen en events voor het brede publiek, in Vlaanderen en Nederland.Stephan Claes is psychiater en hoogleraar psychiatrie aan de KU Leuven. In zijn boek De gestreste samenleving zoekt hij naar redenen waarom zoveel mensen de uitdagingen van de moderne samenleving moeilijk kunnen dragen.Mathieu Vandenbulcke is ouderenpsychiater en verbonden aan de geheugenkliniek van UZ Leuven. In Rimpelingen in het hoofd van ouderen schetst hij een hoopvol en positief verhaal over de realiteit van ouder worden en de schoonheid van ons brein.
Naast de drie heren komen ook Yvonne Kroonenberg, Brankele Frank en Anthony Bosschem. Zij gaan telkens in gesprek met een van de heren.
Yvonne Kroonenberg (1950) begon na een studie psychologie haar eigen praktijk in Amsterdam. Haar schrijverscarrière begon vorm te krijgen toen ze in de jaren tachtig voor uiteenlopende kranten en tijdschriften aan de slag ging. Kroonenberg ontpopte zich in korte tijd tot de grande dame van de literaire non-fictie omtrent relaties, familiebanden en seks. In haar populaire en tijdloze werk, waarin humor de boventoon voert, confronteert ze haar lezers met hun tekortkomingen en eigenaardigheden en doorbreekt ze menig taboe. In Leven voor gevorderden snijdt Kroonenberg een gevoelig onderwerp aan: ouder worden. Maar, geheel à la Kroonenberg, laat ze op geestige wijze zien dat dit ook positieve kanten heeft.
Brankele Frank (1987) studeerde neurobiologie in Amsterdam, Londen en Parijs. Ze schreef eerder voor Hard//hoofd, nrc.next en Vrij Nederland, gaf les aan de UvA, werkte als strategieconsultant bij McKinsey & Company en zat in het managementteam van ARTIS.Toen ze een burn-out kreeg, merkte ze dat gebrek aan kennis haar genezing in de weg zat. Waar ze behoefte aan had: precies weten wat er in haar lichaam aan de hand was en erkenning voor het feit dat het niet alleen tussen haar oren zat. Ze ging op onderzoek uit met het idee dat wie begrijpt wat een burn-out is, er ook sneller weer vanaf kan komen.Als neurobioloog ontdekte ze zowaar dat je een burn-out in je hersenen kunt zien. Als consultant zette ze die ontdekkingen vervolgens om in een hanteerbaar plan om hem te verjagen (met goede zorg voor zowel lichaam als geest). En als doorgewinterde ervaringsdeskundige kwam ze er na een tweede burn-out (een boek schrijven bleek ook best stressvol) weer bovenop.Over de kop is het boek dat Frank graag zou hebben gelezen toen ze haar eerste klachten kreeg – of liefst daarvoor nog. Het is even humoristisch als wetenschappelijk, even persoonlijk als inzichtelijk. Kortom, een belangrijk boek voor iedereen die stress ervaart. Oftewel: voor iedereen.Anthony Bosschem is de man achter de podcast reeks Zwijgen is geen optie en auteur van het boek Waarom ik een goed mens ben (en jij ook), verschenen bij uitgeverij Lannoo en voorgesteld tijdens Druk in Leuven.
Interviewer/moderator Jef Willem van de podcast Onbespreekbaar leidt de gesprekken.Met muziek door Arend Delabie
onderdeel van Schoonheid en troost voor iedereen

De liefde ondanks alles. Drie psychiaters over het leven
Datum:
06 jun. 2024
Startuur:
20:00
Einduur:
22:00
Organisator:
30CC
Locatie:
30CC/Schouwburg
Bondgenotenlaan 21, Leuven