Presentatie van twee Neruda-boeken

Herentenaar René Smeets (1956), al enkele decennia actief als vertaler, bloemlezer van poëzie en sinds enkele jaren ook als dichter, heeft zich de voorbije vier jaar intens beziggehouden met Pablo Neruda, een van dé grootste dichters van de twintigste eeuw, zelfs van alle tijden.


Die intensieve bezigheid is uitgemond in twee boeken. Het eerste is een vertaling van de bijzonder succesvolle bundel Twintig liefdesgedichten en een wanhoopslied van de nog jonge Neruda. Twintig tot dertig miljoen exemplaren zijn daarvan gedrukt, in tal van talen, en het succes blijft aanhouden: elk jaar weer wordt het Spaanse origineel herdrukt, en de vertalingen blijven gestaag volgen. In juni zal de bundel honderd jaar jong worden. Dat wordt gevierd met een spetterende nieuwe vertaling naar het Nederlands.


Neruda vertalen betekent voor Smeets niet alleen bezig zijn met Neruda als dichter, maar ook als mens, en als politicus. Veel van wat hij de voorbije jaren van en over Neruda heeft gelezen, heeft hij verwerkt in Weg met Neruda!, een Neruda-leesboek met gedichten van én over Neruda, doorwrochte essays en enige spielereien, zoals een Neruda-cryptogram en een fictief panelgesprek met vier Neruda-experten, onder wie felle voor- en zo mogelijk nog fellere tegenstanders, waarvan tijdens de boekvoorstelling enkele scènes zullen worden vertolkt.


Die boekvoorstelling in samenwerking met de stad Leuven vindt plaats op donderdagavond 15 februari om half acht in het auditorium van de Bib Leuven Tweebronnen.


Toegang gratis, maar laat vóór 13/2 aan Uitgeverij P weten dat je erbij wil zijn.


Presentatie van twee Neruda-boeken
Datum:
15 feb. 2024
Startuur:
19:30
Einduur:
22:30
Organisator:
Uitgeverij P, Leuven
Locatie:
De Bib Leuven Tweebronnen
Diestsestraat 49, Leuven