Boekvoorstelling De minzamen

Wat is de kracht van een ontmoeting, en wat geven wij mensen aan elkaar door als het einde nabij is? Dat onderzoekt Koen Peeters in De minzamen, een fonkelende roman over datgene wat we niet kunnen benoemen of begrijpen.
Vanuit zijn kist bekijkt een overleden professor de mensen die naar zijn begrafenis zijn gekomen voor het afscheid. Onder hen bevindt zich Paul, zijn secretaris.
Jarenlang stuurde de professor Paul uit om hem te helpen bij een onderzoek naar de minzaamheid. Paul bezoekt priesters, dokters, zieners en genezers van alle slag, zelfs charlatans. Tot in Afrika. Gaandeweg ontdekt Paul, eerst nog naïef en sceptisch, waar het de professor om te doen is. Niet alles is met de kille ratio te verklaren.
In De minzamen werpt Koen Peeters vragen op over het mysterieuze, het menselijke en de geschiedenis waar niemand aan ontkomt. Bovendien slaat Peeters op wonderlijke wijze een brug naar De mensengenezer, de betoverende roman waarmee hij de ECI Literatuurprijs won.
Alicja Gescinska interviewt Koen Peeters. Paul Verhaeghe verzorgt de laudatio (via video)Receptie (geannuleerd) + signeersessie na de boekvoorstellingBoekenverkoop in samenwerking met boekhandel Boekarest

BIOGRAFIE
Koen Peeters (1959) is de auteur van een rijk en stilistisch zeer verfijnd oeuvre. Zijn romans werden bekroond met de grote literaire prijzen. Zo kreeg hij de F. Bordewijk-prijs voor De bloemen (2009), de E. du Perronprijs voor Duizend heuvels (2012) en de eci Literatuurprijs voor De mensengenezer (2017). Ook zijn roman Kamer in Oostende, een hommage aan de kunstenaarsstad en de vriendschap, werd alom geprezen.
Alicja Gescinska (Warschau, 1981) is schrijver en filosoof. Haar filosofische debuut De verovering van de vrijheid (2011) oogstte alom lof. Met haar debuutroman Een soort van liefde (2016) won ze de Debuutprijs 2017 en werd ze genomineerd voor de Confituur Boekhandelsprijs. Haar essay Thuis in muziek. Een oefening in menselijkheid (2018) stond op de shortlist voor de Socratesbeker. Intussen komen mensen om (2019) werd bekroond met de Liberales-boekenprijs 2019. In 2020 schreef ze het essay voor de Maand van de Filosofie: Kinderen van Apate. Over leugens en waarachtigheid. Zopas verscheen haar debuutbundel Trojaanse gedachten bij De Bezige Bij.
Paul Verhaeghe (1955) is hoogleraar-emeritus aan de Universiteit Gent. Daarnaast is hij praktiserend psychoanalyticus. Hij is auteur van verschillende boeken over mens en maatschappij, waarvan
Houd afstand, raak me aan (2020) het recentste is. Zijn werk is in meerdere talen vertaald. Zopas verscheen bij De Bezige Bij Wat brengt u hier, een interviewboek opgetekend door Sarah Vankersschaever.

Boekvoorstelling De minzamen
Datum:
30 nov. 2021
Startuur:
20:00
Einduur:
22:00
Organisator:
30CC
Locatie:
30CC/Wagehuys
Brusselsestraat 63 , Leuven