Boekvoorstelling 'De alchemie van de tijd'

Greet Van Thienen vraagt zich af hoe we vrijheid kunnen vinden in de snellende tijd.


We hebben een haat-liefderelatie met de tijd. Alhoewel het fenomeen niet tastbaar is, uit het zich in alle levende wezens en alle materie. De tijd die voorbijgaat geeft leven, maar neemt ook levenstijd weg. Soms snelt het aan een rottempo vooruit en kunnen we amper volgen, andere keren lijkt de tijd te luwen in de dingen die we doen. Aandachtkapers als smartphones eten tijd en aandacht op zonder we het in de gaten hebben. We zoeken rust, maar worden daar dan weer onrustig van.


Tijd is zowel het verder tikken van seconden als het oude verlangen naar onsterfelijkheid dat nu door futuristen wordt verkondigd. Van Thienen stelt enkele tijdsdokters aan: denkers en schrijvers als Simone Weil, Jean-Paul Sartre, Byung-Chul Han, Hannah Arendt en Virginia Woolf die op hun manier de tijd analyseerden.


Greet Van Thienen is auteur. In april 2024 verscheen ‘De alchemie van de tijd’ bij Letterwerk, over hoe de tijd door ons heen werkt en wat wij ermee aanvangen. Haar vorige boek 'De stuntelende mens’ (2021 Pelckmans) werd genomineerd voor de Sokratesbeker en de Hypatia-prijs.
Van Thienen begon in 2010 filosofie te studeren aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven. Tot 2022 was ze radiomaker bij VRT Klara. Ze maakte radio- en podcastreeksen over filosofie en literaire figuren. O.a. ‘Kant, en klaar!’ - ‘Hannah Arendt’, en ‘De vele levens van Gertrude Stein’ – te beluisteren op VRT Max en via de bekende podcastkanalen.


Boekvoorstelling 'De alchemie van de tijd'
Datum:
20 jun. 2024
Startuur:
12:15
Einduur:
13:00
Organisator:
De Bib Leuven
Locatie:
De Bib Leuven Tweebronnen
Diestsestraat 49, Leuven