BOEKVOORSTELLING | Alleen door Afrika, de opzienbarende reis van Kazimierz Nowak

Kazimierz Nowak is de eerste fietser die Afrika doorkruiste. In de jaren dertig van de vorige eeuw reisde deze Poolse journalist op zijn fiets, per kano en op een dromedaris meer dan 40.000 kilometer, zonder noemenswaardig budget. Hij deed er meer dan vijf jaar over om weer thuis te komen.
Hij zwerft door de Sahara, doolt door de jungle, fietst langs de Kalahari, bevaart de Congostroom en komt gezandstraald in een Algerijnse oase aan op zijn dromedaris. Op zijn (derde) fiets bereikt hij Algiers, waar hij onmiddellijk spijt heeft dat zijn avontuur er op zit. Dwars door Afrika is human interest avant la lettre.
Zijn relaas leest als een eindeloze avonturenroman, al laat hij zich ook af en toe kritisch uit over de perverse gevolgen van de kolonisering. Zijn verhaal is zo onwaarschijnlijk dat het moeilijk te geloven is. Gelukkig is het door hem zelf gedocumenteerd dankzij de vele foto's die hij maakte.
Maak kennis met deze amateur-avonturier en reis even mee door het Afrika van de jaren dertig.

Tom Ysewijn, cyclo-journalist, stelt zijn boek voor dat is geschreven op basis van de krantenartikels van Kazimierz Nowak zélf.

Tijdens deze avond in Barboek in M duiken we uitgebreid in dit reisavontuur.

Arnout Hauben zei over dit verhaal: "Een meeslepend reisdagboek dat je vanaf de eerste bladzijde meeneemt op een waanzinnig avontuur: dwars door Afrika. Kazimierz' belevenissen zijn zo beklijvend dat het lijkt of je meerijdt achterop de fiets.

BOEKVOORSTELLING | Alleen door Afrika, de opzienbarende reis van Kazimierz Nowak
Datum:
27 apr. 2023
Startuur:
19:30
Einduur:
21:00
Organisator:
Barboek in M
Locatie:
Barboek in M
Leopold Vanderkelenstraat 28, Leuven