Boekenfilmclub Het Smelt

Je leest graag boeken? Maar je kijkt ook graag films? Dan is de boekenfilmclub van de Bib Leuven en Cinema ZED iets voor jou!

Bij de boekenfilmclub draait het om boeken én films, namelijk om verfilmde boeken. Eerst lees je het boek en kom je naar de leesclub waar je het boek bespreekt. Een aantal dagen later zak je lekker weg in de knusse filmzaal van Cinema ZED en kijk je naar de verfilming van het boek. Na de filmvertoning is er nog een filmclub waarbij je de film bespreekt. Deze 2de boekenfilmclub draait om 'Het Smelt'.

Leesclub: zaterdag 21 oktober
Bespreek samen met Lize Spit en Emerald Liu Het Smelt.
Nadat zij tijdens haar puberteit traumatische gebeurtenissen met twee jongens heeft meegemaakt, keert een jonge vrouw jaren later terug naar haar geboortedorp met een plan voor een soort wraak en een blok ijs in de achterbak van haar auto.

Lize Spit (1988) groeide op in de Antwerpse Kempen en woont sinds 2005 in Brussel. In 2016 verscheen haar debuutroman Het smelt, waarvan meer dan 200.000 exemplaren werden verkocht. Er volgden vertalingen in zestien landen. Haar tweede – volgens NRC ‘onweglegbare’ – roman verscheen in 2020: Ik ben er niet. In 2023 was ze de gevierde auteur van het Boekenweekgeschenk De eerlijke vinder.

Emerald Liu is een Sino-Belgische schrijver wiens werk verscheen in o.a. The Millions, Drawing Matter, en Far Near. Haar poëzie is te lezen in Capsule Stories, de lage landen, en Deus Ex Machina. Eerder verscheen ze op het podium van Kunstenfestival Watou, Nacht van de Geschiedenis, en Orde van de Dag. Momenteel is ze poëzieredacteur bij Kluger Hans.Filmclub: zaterdag 28 oktober
Bespreek de verfilming van Het Smelt met regisseur Veerle Baetens
De hoofdrollen van het speelfilmdebuut van Veerle Baetens worden gespeeld door onder meer Charlotte De Bruyne en Rosa Marchant. Marchant mocht al de prijs van 'beste actrice' in ontvangst nemen, en dat op het Amerikaanse Sundance festival in Salt Lake City.

Veerle Baetens (1978) is actrice, regisseuse, zangeres, scenariste … In 2007 speelde ze het hoofdpersonage in de reeks Sara, wat haar bekend maakt bij het grote publiek. Na Sara legt ze zich toe op ernstige rollen. In de Vlaamse reeks Code 37 speelt ze Hannah Maes, een brigadekapitein bij de Gentse politie. In The Broken Circle Breakdown toont ze onder meer haar zangtalent. In 2017 schreef ze mee aan het scenario van de reeks Tabula Rasa.
Zowel Franstalige als Nederlandstalige rollen gaan haar goed af. Ze speelde immers mee in meerdere Franstalige films, zoals Un Début Prometteur, Des Nouvelles de la Planète Mars aan de zijde van François Damiens en ook in Duelles van Olivier Masset-Depasse. Eind 2019 schitterde ze ook naast Guillaume Canet in de film Au Nom de la Terre.

Praktisch
€ 10 (inclusief leesclub, filmvertoning- en club). Koop je ticket via https://leuven.bibliotheek.be/agenda/boekenfilmclub-het-smelt.
De leesclub gaat door op zaterdag 21 oktober van 11 - 12.30 uur in de Bib Leuven Tweebronnen. Zorg dat je 'Het Smelt' hebt gelezen zodat je goed kan deelnemen aan het gesprek. Wil je het boek graag ontlenen? Stuur dan een mailtje naar sofie.roux@leuven.be. Het boek zal, na een bericht van ons, voor je klaarliggen. Om te kunnen ontlenen ben of word je lid van de Bib.
De filmclub gaat door op zaterdag 28 oktober om 20 uur in Cinema ZED (Vesalius). Na de vertoning van de film bespreek je de film in aanwezigheid van Veerle Baetens.
De boekenfilmclub is een organisatie van de Bib Leuven i.s.m. Cinema ZED.

Boekenfilmclub Het Smelt
Datums
21 okt. 2023 11:00
28 okt. 2023 20:00
Locatie:
De Bib Leuven Tweebronnen
Diestsestraat 49, Leuven