An evening with Nino Haratischwili

locatiewijziging
Om organisatorische redenen hebben we gekozen voor een nieuwe locatie, nl. Promotiezaal KU Leuven (i.p.v. Grote Aula).Tickethouders worden persoonlijk op de hoogte gebracht.
------Goed nieuws voor de fans van Nino Haratischwili! We halen de internationaal bejubelde auteur van Het achtste leven en De kat en de generaal opnieuw naar Leuven. Ze stelt bij ons haar nieuwe roman Het schaarse licht voor.
Haratischwili (1983) schrijft romans en toneelteksten, die meermaals bekroond werden. Ze studeerde filmregie in Tbilisi en theaterregie in Hamburg. Ze is thuis in twee talen en schrijft sinds haar twaalfde zowel in het Duits als in het Georgisch. Haar debuutroman Juja werd genomineerd voor de Deutscher Buchpreis en won de Debuutprijs van het Buddenbrookhuis in Lübeck. Het stukgelezen Het achtste leven (voor Brilka) werd bekroond met onder meer de Anna-Seghersprijs en de PEN Translates Award en was in 2020 genomineerd voor de prestigieuze International Booker Prize. Ook haar vorige roman De kat en de generaal is ondertussen een wereldwijde bestseller.
Gesprek in het EngelsInterview door Katrien Steyaert (Weekend Knack, De Standaard der Letteren, De Boekenkamer)Het schaarse lichtWat doet een wrede burgeroorlog met degenen die het overleven? In Nino Haratischwili’s epos Het schaarse licht sluiten eind jaren tachtig vier meisjes vriendschap: de naar vrijheid hunkerende Dina, het intelligente buitenbeentje Ira, de romantische Nene, het nichtje van de machtigste crimineel van de stad, en de gevoelige Keto. De eerste grote liefde, die alleen in het geheim mag bloeien, het oplaaiende geweld in de straten, de chaos, de heroïne die het land overspoelt, en de verscheurdheid van een jonge democratie in burgeroorlog – hun vriendschap trotseert alles, tot een onvergeeflijk verraad en een tragische dood hen ten slotte toch uiteendrijven.
Pas in 2019, bij een grote fototentoonstelling in Brussel ter ere van hun dode vriendin, zien drie van de vier elkaar terug. De foto’s tonen hún geschiedenis, die tegelijk de geschiedenis is van hun land, een intieme terugblik, die hen dwingt de sluier over het verleden op te lichten.
Nino Haratischwili vertelt over een verloren land en een verloren generatie, over een revolutie die haar eigen kinderen opeet, over liefde en verraad, en een onvoorwaardelijke vriendschap tussen vier vrouwen. Leesclub geannuleerd
Door de latere publicatiedatum van de roman wordt de geplande leesclub geannuleerd.

An evening with Nino Haratischwili
Datum:
03 nov. 2022
Startuur:
20:00
Einduur:
22:00
Organisator:
30CC
Locatie:
Promotiezaal KU Leuven
Naamsestraat 22, Leuven