De Bib Leuven zoekt begeleiders voor Samenlezen met meertaligen

De Bib Leuven zoekt begeleiders voor Samenlezen met meertaligen

17 oktober 2023

Ben je geïnteresseerd in literatuur, lees je graag voor en bespreek je graag teksten in groep? Word dan begeleider Samenlezen bij de bib Leuven.

Samenlezen is samen met anderen fragmenten uit boeken, gedichten of verhalen lezen en er in groep over te praten. Na het lezen babbel je over de teksten en de thema’s van de teksten.

Als begeleider leid je de deelnemers doorheen het gesprek: je selecteert teksten, leest de teksten voor en stelt open vragen om het gesprek op gang te brengen of in een nieuwe richting te sturen. Je bent geïnteresseerd in literatuur, hebt voeling met de doelgroep en een open houding voor verschillende meningen.

We zoeken:

  • begeleiders voor een project met de Leuvense OKAN-scholen (secundair onderwijs) van 30 januari 2024 tot en met 29 februari 2024: je begeleidt een aantal sessies op dinsdag- en/of donderdagvoormiddagen.
  • begeleiders (minimumleeftijd 25 jaar) voor een Samenleesgroep met gedetineerden in de Hulpgevangenis: planning te bespreken in onderling overleg: op een weekdag of zaterdag tussen 18 - en 20 uur (wekelijks of tweewekelijks).
  • begeleiders voor een Samenleesgroep met meertaligen in de bib Leuven Tweebronnen: op een dinsdag, woensdag, donderdag of vrijdag tussen 10 – 17 uur (tweewekelijks of maandelijks). De deelnemers van deze Samenleesgroep leren het Nederlands nog.

Je bent bereid je voor minstens 1 jaar te engageren als begeleider van de Samenleesgroepen. Als je wenst, kan je ook in duo de Samenleesgroepen begeleiden.
Als begeleider werk je als vrijwilliger voor de Bib Leuven. De bibliotheek voorziet in de praktische organisatie, communicatie van de samenleessessies en de coaching van de begeleiders.

Op zaterdag 13 januari 2024 (van 9.30 – 15.30 uur) is er een vormingsdag over Samenlezen waar je meer leert over de methodiek, maar ook de nodige tips & tricks krijgt. Als je een Samenleessessie wenst te begeleiden, is jouw aanwezigheid verplicht op deze vormingsdag.

Heb je interesse om een Samenleessessie te begeleiden? Vul dan dit formulier in voor 30 november 2023. Vermeld zeker wat je motivatie is om Samenlezenbegeleider te worden, we kunnen slechts een beperkt aantal vrijwilligers aanwerven.
Heb je nog vragen? Daarmee kan je bij Lieve Claes (lieve.claes@leuven.be) terecht.