Menu

Over Adam, de robot die haiku's schrijft

afbeelding van Hanne Huyse
Leestip van Hanne Huyse Als veellezer helemaal thuis in de Bib van Leuven

Over Adam, de robot die haiku's schrijft

Aanbevolen voor: 
Alleen al de alternatieve versie van Engeland in de laatste roman van Ian McEwan is de moeite: in zijn Engeland van 1982 zijn de Beatles op tournee, zijn zelfrijdende auto's de norm en is het land in oorlog met Argentinië en in die context koopt Charlie Adam, een van de eerste volwaardige robots met A.I.

De alternatieve realiteit op zich levert al zoveel lachjes en leesplezier op en verdient dus sowieso een plek op deze site.  Daarnaast diept de roman een heel aantal morele vraagstukken uit.  Is een artificieel bewustzijn ondergeschikt aan dat van ons?  Hoe ver mag wraak gaan?  Wordt een mens gevormd door zijn verleden?  En hoe zit het nu weer met schuld en vergeving?

Fans van McEwan zullen deze thema's misschien wel herkennen maar als ze geanalyseerd worden door een verliefde robot, krijgen ze toch een nieuwe dimensie.  Hier en daar namen de analyses wel wat vaart uit het verhaal maar ik heb toch weer hard genoten van dit boek.

Synopsys

In een alternatief Engeland in 1982, waarin Argentinië de Falklandoorlog heeft gewonnen, koopt een man een van de eerste androïdes (robotmensen) die direct verliefd wordt op de vriendin van de man.
afbeelding van Hanne Huyse
Leestip van Hanne Huyse Als veellezer helemaal thuis in de Bib van Leuven
Deel deze tip:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Image CAPTCHA
Type de code over in bovenstaand veld.

Reacties