Menu

Liefde en dood in het Rusland van Tsjaikovski

afbeelding van Mark Rummens
Leestip van Mark Rummens boekenadviseur in boekenbar Barbóék

Liefde en dood in het Rusland van Tsjaikovski

In Arthur Japins nieuwste (historische) roman ‘Kolja’ is ene Nikolaj Konradi (Kolja) aan het woord. Als doofstomme jongen namen de broers Peter en Modest Tsjaikovski hem onder hun hoede. Zij leerden hem praten, schonken hem hun liefde, brachten hem in contact met de beau monde van Petersburg, doorreisden met hem Europa, openden voor hem de wereld van de homoseksuele omgang. Dit alles leren we uit de dagboeken van Modest T. Maar nu is de wereldbefaamde componist gestorven en tijdens de dagen van rouw gaat Kolja, inmiddels een welsprekende en bemiddelde jongeman, op zoek naar de ware doodsoorzaak: hij gelooft niet in de choleratheorie en vermoedt dat er zelfmoord – of zelfs moord – in het spel is vanwege de door de tsaren weinig gesmaakte geaardheid van Ruslands grootste muzikale zoon.
In een prachtig, wat ouderwets Nederlands, dat dicht de verteltoon van de Russische auteurs uit die tijd benadert. Zoveel beroemdheden passeren de revue in dit rijke fresco van het Sint-Petersburg uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het verhaal loopt als een postkoets die door de straten van de schitterende stad aan de Neva ratelt. En kwistig strooit Japin (maar steeds bij monde van een van zijn protagonisten)  in deze op feiten gebouwde roman met fijnzinnige observaties over (ouder)liefde, over de eenzaamheid van het anders-zijn, over kleinburgerlijkheid, over vriendschap en dood, over muziek en literatuur, over de macht en onmacht van taal.
 
Suggesties: 
De ideale soundtrack voor dit boek?
De meest meeslepende passages uit het werk van Pjotr Tsjaikovski natuurlijk.
De ideale plek om dit boek te lezen?
Op een hotelkamer in Sint-Petersburg natuurlijk. En als dat niet kan: thuis de gordijnen dichttrekken, het haardvuur aansteken en je voorstellen dat het buiten wintert op zijn Russisch.
Dit boek is iets voor lezers van …. (auteurs, …)
Jan Brokken natuurlijk. In 'De gloed van Sint-Petersburg' (2016) neemt Ruslandkenner Brokken ons mee op wandelingen door het heden en verleden van de stad die meer romanciers, dichters, componisten en schilders voortbracht dan enige andere stad.

Synopsys

Kolja, doofstomme jongen, wordt door de componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en zijn broer Modest meegenomen op hun reizen door Europa. Als Pjotr onverwacht overlijdt, twijfelt Kolja aan de officiële doodsoorzaak.
afbeelding van Mark Rummens
Leestip van Mark Rummens boekenadviseur in boekenbar Barbóék
Deel deze tip:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Image CAPTCHA
Type de code over in bovenstaand veld.

Reacties