Menu

Intrigerende conversatie tussen Murakami en Ozawa

afbeelding van Kevin Valgaeren
Leestip van Kevin Valgaeren Auteur en boekhandelaar

Intrigerende conversatie tussen Murakami en Ozawa

Absolutely On Music is de transcriptie van een reeks gesprekken tussen meesterverteller Haruki Murakami en Seiji Ozawa: een van de meest vooraanstaande dirigenten van de wereld. Over een periode van enkele maanden komen deze grootheden samen en praten op meest intrigerende wijze over klassieke muziek. Enerzijds zijn er Ozawa's waanzinnige anekdotes over zijn leermeesters Leonard Bernstein en Herbert von Karajan, anderzijds analyseren de heren verschillende opnames van enkele muziekstukken – in het begin gaat het vooral over het derde piano concerto van Beethoven en het eerste piano concerto van Brahms – wat bijzondere momenten opleverd, waarin Ozawa probeert uit te leggen hoe de perfecte samenwerking tussen orkestleden tot stand komt, en waarom verschillende orkesten anders klinken, ongeacht het feit dat de partituur steeds dezelfde is. Om nog maar te zwijgen over enkele bijzondere getuigenissen over Glenn Gould; een genie dat Ozawa van dichtbij mocht meemaken.

Absolutely on Music is een absolute must voor de lezer die houdt van klassieke muziek, en een stap verder wil gaan dan louter het ontdekken van oeuvres. Dit boek gaat niet over de componisten, maar over de muzikanten en met welke vakkennis zij tewerk gaan. Murakami zelf omschrijft zich in het gesprek als een leek, maar zijn legendarische platencollectie en zijn kennis over jazz en klassieke muziek gaan veel verder dan dat.

Voorlopig is het boek nog niet in het Nederlands verschenen, maar er is een Engelse hardcover beschikbaar. In oktober verschijnt er een paperback.
Suggesties: 
De ideale soundtrack voor dit boek?
Er is een speciaal voor dit gemaakte playlist te vinden op Spotify en op de officiële website van Murakami.
Dit boek is iets voor lezers van …. (auteurs, …)
Kevin Valgaeren
 
afbeelding van Kevin Valgaeren
Leestip van Kevin Valgaeren Auteur en boekhandelaar
Deel deze tip:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Image CAPTCHA
Type de code over in bovenstaand veld.

Reacties