Menu

Ingenieus verhaal over hoe levens elkaar kruisen

afbeelding van Lieselotte De Snijder
Leestip van Lieselotte De S... literatuuromnivoor zonder vooroordelen

Ingenieus verhaal over hoe levens elkaar kruisen

Een verhaal met vele lagen, dat is dit boek in het boek. Het raamverhaal gaat over Ruth, een Canadese schrijfster met Japanse roots en een writer’s block. Op het strand vindt ze een Hello Kitty-brooddoos met een horloge, een stapeltje Japanse brieven en een dagboek van een Japans meisje, Nao. Net als Ruth word je beetje bij beetje meegezogen in het leven van Nao, die lange tijd in de VS heeft gewoond, maar terug naar Japan gaat als haar vader ontslagen wordt. Op school wordt ze zwaar gepest en thuis houdt ze zich sterk omdat haar ouders ook in de put zitten. Vooral haar vader kan niet om met zijn ontslag en probeert verschillende keren zelfmoord te plegen. Gelukkig is er haar overgrootmoeder, een zenboeddhistische non van 104 jaar die zich over Nao ontfermt en haar leert om haar supapawa (superpower) te ontdekken. Tot slot is er nog een andere belangrijke figuur in het verhaal: haar oom, een kamikazepiloot uit de Tweede Wereldoorlog.

Het lijkt een vreemde verzameling van figuren en feiten, maar de auteur slaagt erin om alles tot een prachtig geheel te smeden dat je helemaal in de ban houdt. Een verhaal waarin heden en verleden, feit en fictie naadloos in elkaar overgaan. Of om het in de woorden van Kristien Bonneure te zeggen: “een ingenieuze, vloeiende en warmhartige roman over tijd, relativiteit, boeddhisme, kwantumfysica, zelfmoord, geweten, tienerleed en schrijverschap.”
 

Synopsys

Een Amerikaans-Japanse vrouw vindt op een Canadees strand een daar aangespoelde lunchdoos met o.a. het dagboek van een Japans meisje.
afbeelding van Lieselotte De Snijder
Leestip van Lieselotte De S... literatuuromnivoor zonder vooroordelen
Deel deze tip:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Image CAPTCHA
Type de code over in bovenstaand veld.

Reacties