Menu

Hilarisch liefdesverhaal

afbeelding van Lieselotte De Snijder
Leestip van Lieselotte De S... literatuuromnivoor zonder vooroordelen

Hilarisch liefdesverhaal

Professor Don Tillman is autistisch, superintelligent en hij doceert genetica aan de universiteit. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nog altijd vrijgezel en daar wil hij verandering in brengen met behulp van een vragenlijst van 16 pagina’s. Wanneer hij Rosie ontmoet en ingaat op haar vraag om haar biologische vader te zoeken, komt zijn gestructureerde leventje op z’n kop te staan. Dat leidt tot een heleboel grappige, pijnlijke maar vooral ook heel herkenbare situaties. Want alles waar wij mee worstelen, daar worstelt Don ook mee, maar dan wel uitvergroot.
 
Het leuke aan het boek is dat Don in de ik-persoon vertelt, waardoor je niet alleen veel droge opmerkingen leest over alledaagse zaken, maar ook dat je kunt doorzien waar hij sociale interacties verkeerd interpreteert en zijn staalharde logica niet werkt. Een van mijn favorieten: “As I prepared for bed, I felt a strong desire to telephone Rosie and report on progress. Logically it was not necessary, and it is a waste of effort to report that a project is proceeding to plan, which should be the default assumption. Rationality prevailed. Just.” En daar staat het boek vol van!
 
Tip: de verfilming komt eraan, dus lees nog snel het boek. Maar laat je niet verleiden om het vervolg te lezen. Gewoon echt niet doen. Zo goed als het eerste boek is, zo slecht is het tweede.
 
O ja, er zijn nog andere topboeken met autistische hoofdpersonages:
  • ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ van Mark Haddon
  • ‘Ongelooflijk luid en extreem dichtbij’ van Jonathan Safran Foer. 

Synopsys

Een extreem intelligente man met Asperger, die genetica onderwijst aan de universiteit, gaat op zoek naar de perfecte partner.
afbeelding van Lieselotte De Snijder
Leestip van Lieselotte De S... literatuuromnivoor zonder vooroordelen
Deel deze tip:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Image CAPTCHA
Type de code over in bovenstaand veld.

Reacties