Menu

een omgekeerd reisboekje

afbeelding van Dries Debie
Leestip van Dries Debie Liefhebber, veelvraat, passioneel minnaar en collectioneur

een omgekeerd reisboekje

Het eiland van de titel bestaat echt (check google maps!) Maar David Vann is ook gekend om waarachtigheid in zijn romans. Zo heeft hij het in zjin debuutroman"Legend of a suicide" over de zelfmoord van zijn vader.
Dat thema heeft ook weer in "Caribou Island" een prominente plaats.

​Het begint met een dysfunctioneel gezin, Irene, haar man Gary en hun 2 volwassen kinderen, Rhoda en Mark. Het lijkt wel of niemand tevreden is in deze roman en het eiland, en bij uitbreiding heel het landschap van Alaska, versterkt dit effect alleen maar.

Gary, de eenzame, lijdende man die ontevreden is met zijn levenskeuzes, wil een hut bouwen op het verlaten eiland. Irene vindt dit waanzin, maar helpt haar man toch, om hem niet te verliezen. Wanneer ze ziek wordt  (ook hier speelt Alaska zelf een grote rol in) en  zichzelf meer en meer verliest, of net één wordt met de natuur rondom haar, gaat de bal onstuitbaar aan het rollen.

​Hoewel het voornamelijk het verhaal van Irene is, krijgt elk familielid zijn zegje, waardoor het verhaal als een stoptrein naar zijn ultieme bestemming reikt.

Alaska lijkt hier geen leuke toeristische attractie of die plaats waar die gekke Sarah Palin woont, maar hangt als een donkere schaduw over alle personages.
​Alaska is als Mordor, blijf er weg of word erdoor verteerd!

Suggesties: 
De ideale plek om dit boek te lezen?
een bouwvallig, verlaten hutje in de wildernis
Ideaal om bij dit boek te eten of te drinken? Met welk gerecht zou je dit boek associëren?
regenwater, opgevangen in een zelfgemaakt houten kommetje
Dit boek zeker (niet) lezen als …
niet, als je nog naar Alaska op vakantie wil
Als dit boek verfilmd wordt, dan mag … de hoofdrol spelen
Kathy bates ten tijde van Misery
De ideale soundtrack voor dit boek?
Nick Cave and the Bad Seeds - Skeleton Tree

Synopsys

Een echtpaar van middelbare leeftijd woont zeer geïsoleerd aan de kust van Alaska, met hun volwassen zoon en dochter in de buurt. Aan het eind van de zomer wil de man overhaast naar het eiland Caribou vertrekken om daar een hut te bouwen en de winter door te brengen. Al snel worden de onderhuidse spanningen tussen man en vrouw duidelijk. Ze geven elkaar de schuld van wat er mis is gelopen in hun leven en spelen daarbij gevaarlijk spel. Ook hun zoon en dochter hebben zo hun problemen op het gebied van relaties. Naarmate het seizoen vordert en het kouder wordt, worden de onderlinge relaties grimmiger, tot het escaleert.
afbeelding van Dries Debie
Leestip van Dries Debie Liefhebber, veelvraat, passioneel minnaar en collectioneur
Deel deze tip:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Image CAPTCHA
Type de code over in bovenstaand veld.

Reacties