Menu

De Scandinavische traditie op haar best

afbeelding van Elisabeth Torfs
Leestip van Elisabeth Torfs Uitgever bij Pelckmans Pro

De Scandinavische traditie op haar best

Aanbevolen voor: 
Linn Ullmann, dochter van de Zweedse cineast Ingmar Bergman en zijn Noorse muze Liv Ullmann, vertelt in Dierbaar het verhaal van een familie onder spanning. Het huwelijk van Jon en Siri sputtert. Jon is een auteur die worstelt met een writer's block en zich tegoed doet aan seksuele avontuurtjes. Siri heeft sinds haar broertje overleed terwijl zij op hem moest passen een complexe relatie met haar moeder Jenny, en vindt ook moeilijk connectie met haar dochter Alma. Jenny, wiens 75ste verjaardagsfeest wordt voorbereid, grijpt geregeld naar de fles. En dan is er nog Mille, de au pair van het gezin, die plots spoorloos verdwijnt.

Wanneer twee jaar na het verjaardagsfeest het lichaam van Mille wordt teruggevonden, lijkt het verhaal zich te ontwikkelen als een whodunnit in ware Scandinavische crimistijl. En toch is Dierbaar ontzettend veel meer. 

Door te spelen met wisselende vertelperspectieven toont Ullmann je hoe ieder lid van de disfunctionele familie lijdt aan het leven. Je stelt vast dat elk personage geheimen torst, getekend is door verlies en met die ballast op de schouders een geheel eigen overlevingsstrategie heeft bedacht om aan de ondraaglijke werkelijkheid te ontsnappen. Ullmanns zorgvuldig geconstrueerde familieroman, vol melancholie en koele dramatiek, is de Scandinavische traditie op haar best. 

 

Synopsys

De verhouding tussen een vrouw, die met haar restaurants probeert de kost te verdienen, en haar man, die lijdt aan een writer's block, blijkt breekbaar.
afbeelding van Elisabeth Torfs
Leestip van Elisabeth Torfs Uitgever bij Pelckmans Pro
Deel deze tip:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Image CAPTCHA
Type de code over in bovenstaand veld.

Reacties