Menu

Aangrijpend verhaal over wat geweld, liefde en haat doen met een pioniersvrouw in het Texas van 1836

afbeelding van Ann Vandenbergh
Leestip van Ann Vandenbergh Als kind al verslingerd op boeken, nu - werkend in de bib - nog steeds!

Aangrijpend verhaal over wat geweld, liefde en haat doen met een pioniersvrouw in het Texas van 1836

Dit op ware feiten gebaseerde verhaal speelt zich af in het Amerika van de 19de eeuw.  Het wordt verteld vanuit het standpunt van pioniersvrouw 'Granny' Sallie Parker, de oma van Cynthia Ann Parker. Zij is één van de settlers die rond 1835 naar Texas trekken, op zoek naar geluk en grond. De extreme weersomstandigheden, de kale uitgestrekte vlakten, de blootstelling aan ziektes en wilde dieren zorgen ervoor dat het leven keihard is. Toch zijn er ook momenten van 'klein geluk' zoals het baden in de rivier bij valavond of de intimiteit van het familieleven met kinderen en kleinkinderen.

Bij het begin van het verhaal wacht een verbitterde, stuurse oude Sallie op de ontmoeting met de aanvoerder van de Comanche. In de rest van het boek wordt duidelijk wat de reden hiervoor is. Het hele leven van Sallie blijkt bepaald te zijn door wat er gebeurde op 'die ene dag'. Een dag van verschrikking en geweld. Een dag die ervoor zorgde dat haat en wraak de belangrijkste bestaansredenen werden voor Sallie. 'Ik heb altijd gezegd dat met die dag alles begonnen is en alles ophield. En nu, op de valreep, dient zich een vervolg aan.'

Japin beschrijft de gebeurtenissen en de evolutie van Sallie in korte, strakke zinnen die passen bij zijn hoofdpersonage. Hij doorspekt ze met  filosofische overdenkingen zoals  'Dat is wat mensen het eerste verliezen zodra hun bestaan wankelt, het vermogen om iets van meer kanten te bekijken.' of : 'Dit is wat geweld doet. Het sluit je in jezelf op.' Af en toe gebruikt hij treffende beelden om de gruwel die Sallie overkomt te tekenen. 

De hoofdstukken vanuit Sallie's standpunt worden afgewisseld met verhalen van de kant van de Comanche. Erg mooi!

Dit boek werd 10 jaar geleden gepubliceerd, maar het verhaal blijft sterk boeien - zoals goede verhalen doen. Op de cover zie je een oude foto van Cynthia Ann Parker, Sallie's favoriete kleindochter. 
En voor wie naar Texas reist: Old Fort Parker kan je nog steeds bezoeken in het Fort Parker State Park. Het natuurpark werd in 1939 geopend. Er werd ook een dam boven de Navasota River gebouwd, waardoor Fort Parker Lake ontstond.


 
Suggesties: 
De ideale plek om dit boek te lezen?
op een rustige plek in de natuur of tijdens een roadtrip in de States

Synopsys

Een oude Amerikaanse pioniersvrouw kijkt terug op haar leven, dat boven alles bepaald is door de dag waarop haar familie tijdens een overval van indianen uiteen werd gereten: de mannen werden vermoord en een aantal van haar (klein)kinderen als buit ontvoerd. Zijzelf overleeft de aanval meer dood dan levend, maar houdt zich strijdbaar op de been door de vurige hoop haar lievelingskleindochter ooit terug te vinden.
afbeelding van Ann Vandenbergh
Leestip van Ann Vandenbergh Als kind al verslingerd op boeken, nu - werkend in de bib - nog steeds!
Deel deze tip:

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Image CAPTCHA
Type de code over in bovenstaand veld.

Reacties