Onvoltooid Verleden Tijd

Portretten van intellectuelen die in het concentratiekamp Buchenwald verbleven versus actuele denkers.

Onvoltooid Verleden Tijd plaatst twee getuigenissen tegenover elkaar. Zij geven met nuance en met een verrijkt inzicht aan wie de mens is en wat hij aanricht en aankan.

In deel een komen negen portretten van intellectuelen en kunstenaars aan bod die in het concentratiekamp Buchenwald verbleven. Ze getuigen over hun leven en menswaarde in het licht van die op wereldschaal traumatische ervaring.

Deel twee geeft het woord aan achttien actuele denkers, academisch of pragmatisch actief. Zij reflecteren over de druk die er ook vandaag op veelzijdigheid en democratie wordt gelegd. Allemaal doen ze dat vanuit de overtuiging dat de idealen van het humanisme en de Verlichting ons kunnen blijven inspireren.

Tijdens deze presentatie wisselen woord en muziek elkaar af. Na interventies van Ivo Janssens (redacteur), Katrien De Vreese (uitgever) en Mohamed Ridouani (burgemeester Stad Leuven) gaan drie auteurs in gesprek: Eric Corijn (Cosmopolis VUB, cultuurfilosoof), Marjan Verplancke (Hannah Arendt Instituut) en Koen Aerts (historicus, Canvasreeksen Kinderen van de collaboratie, Kinderen van het verzet). De twee muzikale intermezzi worden verzorgd door Korneel Delrue (cello) en Caspar Konings (piano).


Onvoltooid Verleden Tijd
Datum:
28 okt. 2020
Startuur:
20:00
Einduur:
20:00
Organisator:
30CC
Locatie:
30CC/Wagehuys
Brusselsestraat 63 , Leuven