Menu
26 feb

Literatuur en dementie

Bondgenotenlaan 21
3000 Leuven
Wat rest ons als de taal en de herinnering verdwijnen? Dementie vormt een uitdaging voor de literatuur: hoe kan je schrijven en spreken als het bewustzijn uitdooft en de taal verstilt? Tegelijk kunnen literatuur en de andere kunsten ook bij uitstek de broosheid en de waardigheid uitdrukken van menselijke banden, die de taligheid overstijgen. De relatie tussen dementie en literatuur is niet alleen een vraag voor literatuurliefhebbers, maar ook voor zorgverleners, patiënten en overlevers.

Deze literaire avond verkent het spanningsveld tussen dementie en literatuur door voorleesmomenten en gesprekken met auteurs die in hun werk de echo’s tussen taal en dementie indringend hebben beschreven. 

> Emma Healey schreef er met Elizabeth is Missing (vertaald als Elizabeth is zoek) een bekroonde misdaadroman over. (Engels gesproken)

Bart Moeyaerts Broere is een familieportret dat sterk gekleurd wordt door het besef van de kwetsbaarheid van familiebanden.

Erwin Mortiers Gestameld Liedboek: Moedergetijden, ten slotte, vormt een ontroerende poging om het afbrokkelende leven van een moeder in taal te vatten.Credits

30CC in samenwerking met Metaforum en de Faculteit Letteren van de KU Leuven.