Menu
28 nov

Debutantenbal

Diestsestraat
49
3000 Leuven
Passa Porta maakt uit de vele tientallen literaire debuten die jaarlijks verschijnen een selectie, opdat jij tussen al dat papier nog bomen zien in het bos. Voor deze editie vormen we de Bib Leuven om tot balzaal en stellen we de nieuwste lichting jonge Nederlandstalige schrijvers aan jou voor.
  • Marieke Lucas Rijneveld blijkt een dubbeltalent, nadat ze met Kalfsvlies de C. Buddingh’ Prijs won voor het beste poëziedebuut, gooit ze nu ook hoge ogen met haar romandebuut De avond is ongemak. Haar indrukwekkende voordracht was veelvuldig te horen op literaire podia als Crossing Border en de Nacht van de Poëzie, en haar gedichten en verhalen verschenen in een groot aantal literaire tijdschriften. Naast haar bestaan als schrijver werkt ze op een melkveebedrijf.
  • Bert Moerman groeide op in West-Vlaanderen, op een plek waar weinig meer te doen was dan lezen en films kijken. In 2016 gaf hij zijn job op en trok hij naar New York om daar zijn debuutroman Niet dat het iets uitmaakt te schrijven. Intussen is hij veilig en wel terug in België en werkt hij als artistiek directeur in een concertzaal.
  • Kathy Mathys is schrijfster en recensente bij De Standaard. Met haar debuut Verdwaaltijd schreef ze een ambitieuze en trefzekere roman over obsessies en het verlangen te verdwijnen. Diverse verhaallijnen lopen door elkaar en nemen de lezer mee van Brusselse straten tot in de wouden van Californië.
  • Radna Fabias miste haar debuut in de Nederlandstalige letteren niet. Fabias werd geboren op Curaçao en is de eerste zwarte dichter die de C. Buddingh’-prijs kreeg voor het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie. De jury roemde haar werk als ‘vlezig, goddelijk vunzig soms’. Na een geslaagde campagne langs veel Nederlandse podia komt ze nu voor een eerste keer naar Leuven.
  • Maarten Goethals publiceert met de novelle De fragmenten in november zijn eerste prozawerk. Hij schreef en schaafde de voorbije jaren ‘intensief en haast autistisch’ aan dit ene werk, een dagboek in speculatieve stijl over het einde van de monarchie.
  • Hannelore Bedert schoof haar bloeiende carrière als singer-songwriter even aan de kant, sloot zich op in een container in haar tuin en kwam terug met een knaller van een debuutroman: Lam. Na een chaotisch leven in de grote stad keert Lucia terug naar huis om daar de raadsels van haar jeugd en de geheimen van haar recent overleden vader te ontrafelen.
Lenny Peeters was reeds te gast op het vorige debutantenbal. Op verzoek blikt zij terug op haar eerste jaar als gepubliceerd auteur, een jaar waarin ze podia beklom van Avelgem tot Zwevezele, haar debuutroman Dochter genomineerd zag voor tal van prijzen en met de De Bronzen Uil ook nog eens de hoofdvogel afschoot.

Nadat vorig jaar Herman Brusselmans ons vertelde over zijn eerste schreden in het boekenvak is het nu de beurt aan Kader Abdolah om aan te schuiven als ere-debutant. Hij stapte de Nederlanse Literatuur binnen met de verhalenbundel De adelaars onder de arm, waarmee hij prompt Het Gouden Ezelsoor voor best verkochte debuut won. Hoge oplages en volle theaterzalen zouden zijn deel blijven, met boeken als Spijkerschrift en Het Huis aan de moskee gaf hij een nieuwe invulling aan de term ‘everseller’. Kader komt met een nieuwe roman -Het pad van de gele slippers- maar vooral met tips en wenken voor de nieuwe generatie debutanten.

De presentatie is in handen van Heleen Debruyne, radiomaakster bij Klara en auteur.


Credits

organisatie Passa Porta, 30CC, De Bib Leuven, Leuven Leest, VBK België, Atlas Contact en Polis.